Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Okuliare

 
 
 
 

Okuliare

Cyklistické okuliare patria do kategórie doplnkov,ktoré chránia náš zrak a preto sú jedným z najdôležitejších doplnkov.

Cyklistické okuliare majú dve ochranné funkcie,ktoré su obe rovnako dôležité.Prvou funkciou je ochrana očí proti slnečnému a UV žiareniu.UV žiarenie je slnečné žiarenie s vlnovou dĺžkou do 400 nanometrov.
Podľa vlnovej dľžky sa rozdeľuje na:

  • UVC od 100-280nm.Je absorbované atmosférou a k zemskému povrchu preniká len obmedzené množstvo.
  • UVB od 280-315nm.Je absorbované rohovkou oka.
  • UVA od 315-380nm.Je škodlivé len pri dlhodobom a intenzívnom pôsobení.

Z tohoto dôvodu by mali mať okuliare filter UV 400.Toto označenie znamená,že šošovky okuliarov absorbujú UV žiarenie s vlnovou dĺžkou 400 nm a menej.UV filter nie je závislý na tmavosti šošoviek,takže aj číra šošovka môže mať UV filter chraniaci zrak pred UV žiarením.
Kategória filtra znamená priepustnosť svetla šošovkou.Podľa toho sa delia do následovných kategórii:

 

kategória filter priepustnosť
        0                 bezfarebný,veľmi svetlý filter          80-100%
        1                             svetlý filter          43-80%
        2                        stredne tmavý filter          18-43%
        3                            tmavý filter             8-18%
        4                          veľmi tmavý filter             3-8%


Tento pojem sa často zamieňa s pojmom UV filter čo môže byť nebezpečné.Tmavá šošovka bez UV filtra pôsobí presne opačne.Zrenička oka sa v dôsledku nedostatku svetla roztiahne a absorbuje viac škodlivého UV žiarenia.

Okuliare majú aj druhú veľmi dôležitú ochrannú funkciu a to proti vniknutiu cudzích predmetom do oka napr. prach,alebo hmyz,ktoré môžu spôsobiť dočasne zhoršené videnie čoho následkom môže byť pád a zranenie,pri zjazdoch vo vysokých rýchlostiach dokonca smrtelné. 

Grilamid TR90 - je transparentný polyamid.Vyznačuje sa vysokou únavovou pevnosťou v ohybe a vysokou odolnosťou proti chemickému a UV žiareniu.
Sklá z polykarbonátu(Lexan,Trivex) - sa vyznačujú nízkou hmotnosťou,vysokou odolnosťou voči poškriabaniu.Sú tenké a extrémne odolné voči rozbitiu.
Polarizačné šošovky - minimalizujú odrazy horizontálneho svetla napr.od vodnej hladiny,mokrej vozovky a pod.Vhodné pre cyklistov či šoférov.
Fotochromatické šošovky - menia svoj odtieň meniacimi sa svetelnými podmienkami.Pri slabšej intenzite sú bledšie pri silnejšej intenzite sú tmavšie.Vďaka tejto vlastnosti sú univerzálne a vhodné na nosenie počas celého dňa.
Hydrofóbne šošovky - hydrofóbna úprava eliminuje zachytávanie nečistôt a robí šošovku vode odpudzujúcou a vďaka veľmi hladkému povrchu ľahko čistitelnou.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
all