Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Príznaky a príčiny osteoporózy

 
 
 
 

Príznaky a príčiny osteoporózy

Príznaky a príčiny osteoporózy

Je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, ktorá sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty (odbúravaním kostných minerálov) a poruchami mikroarchitektúry kostí, čo vedie k oslabeniu pevnosti kostí a tým k zvýšenej lámavosti. Postihuje v populácii hlavne staršie osoby a ženy v prechode. Môže postihovať celú kostru alebo len jednotlivé kosti.

Príčiny vzniku osteoporózy: Kosť je živé tkanivo, ktoré sa počas života stále obmieňa. Prebiehajú v nej neustále 2 procesy- odbúravanie a novotvorba. Novotvorba prebieha len do 35. roku života, po tomto veku kostná hmota z tela človeka už len ubúda (priemerne ročne 0,5–1,5%). Ženské pohlavie -poklesom hladiny estrogénov (po menopauze, v pokročilom veku) sa zníži produkcia osteoblastov (zabezpečujú tvorbu kostnej hmoty) a zvýši sa aktivita osteoklastov a tým sa zvýši odbúravanie kostí. Stratou kostnej hmoty sa postupne narúša aj štruktúra kostí, ktorá sa po určitom čase stáva krehkou a ľahko sa láme aj bez úrazového deja.

K ďalším príčinám osteoporózy patria:

  • genetické faktory (biela rasa, ženské pohlavie, osteoporóza v rodine, dlhý kŕčok femuru…)
  • nedostatočná telesná aktivita
  • nedostatočný prísun vápnika a vitamínu D
  • nedostatok estrogénu u dievčat a mladých žien pri oneskorenej puberte (oneskorená menštruácia)
  • terapia glukokortikoidmi, fajčiari, nadmerné pitie kávy a alkoholu

Tieto všetky príčiny spôsobujú zníženú výstavbu kostí, ktorá sa prejaví až po 50. roku života.

Prvým príznakom osteoporózy bývajú pálivé bolesti medzi lopatkami – prejavy mikrozlomenín. Najčastejším dôsledkom osteoporózy je zlomenina – najviac sa lámu kosti predlaktia, stavce a horný koniec stehennej kosti. Zlomeniny vznikajú už pri malej traume alebo dokonca aj bez nej (zakopnutie, prudšie predklony, dvíhanie bremien, zakašlanie…).Tieto zlomeniny môžu viesť k trvalým zmenám kostry napr. zmenšeniu telesnej výšky.

Účinným prostriedkom proti vzniku a rozvoju Osteoporózy je Gelo-3 complex a Fit Artro Aktiv

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
all