Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
 
 
 
 

Pneumatiky Schwalbe

V nasledujúcom článku Vám prinesieme niekoľko všeobecných,ale užitočných informácii o plášťoch Schwalbe.

Vysvetlenie pojmov:
Addix E - zmes špeciálne navrhnutá pre používanie na elektro bicykloch
Addix E-compound - je zmes optimalizovaná pre maximálnu životnosť,nízky valivý odpor a výnimočnú priľnavosť aj pri vysokých rýchlostiach
Addix race - zmes ktorá ponúka skvelú priľnavosť pri vysokých rýchlostiach v zákrutách a dlhú životnosť
Addix soft(označené oranžovým pásikom po obvode dezénu pneu) - zmes pre Enduro/Downhill.Oproti technológii TrailStar lepšie tlmenie o 4%, priľnavosť o 12%, odolnosť o 49%,valivé vlastnosti o 20%
Addix ultra soft(označené fialovým pásikom po obvode dezénu pneu) - zmes pre Enduro/Downhill. Maximálne tlmenie a maximálna priľnavosť. Oproti technológii VertStar lepšie tlmenie o 5%, priľnavosť o 6%, odolnosť o 12%,valivé vlastnosti o 10%
Addix speed (označené červeným pásikom po obvode dezénu pneu)- zmes pre XC špecialistov.Oproti technológii PACESTAR lepšie tlmenie o 5%, priľnavosť o 15%, odolnosť o 25%,valivé vlastnosti o 10%
Addix speedgrip(označené modrým pásikom po obvode dezénu pneu)-univerzálna zmes,najširší rozsah použitia.Perfektna pre XC,AM,TRIAL.Oproti technológii PACESTAR lepšie tlmenie o 15%, priľnavosť o 35%, odolnosť o 65%,valivé vlastnosti -6%
Active - Spoľahlivá značková kvalita
APEX - Spevnené steny plášťa poskytujú viac ochrany pre všetky off-road plášte
Anti-aging - Bočná stena odoláva omnoho dlhšie nevzhľadnm prasklinám spôsobeným používaním plášťov pod nízkym tlakom
BIKEPARK - Neuveriteľne robustný plášť ktorý vydrží veľmi dlho
BilboardSkin - Špeciálna výrobná metóda,ktorej výsledkom je robustná dvojitá vrstva pogumovania a výrazné vystúpené písmená.
Double Defense RaceGuard- Kombinovaná ochrana proti prepichnutiu.Tkanina Snake Skin po celom obvode a RaceGuard pod behúňom.
Double Defense GreenGuard - Kombinovaná ochrana proti prepichnutiu.Pružná špeciálna guma v behúni a tkanina SnakeSkin po bokoch plášťa.
Double Defense V-Guard - Kombinovaná ochrana proti prepichnutiu.Extrémne ľahká a voči preseknutiu odolná tkanina v behúni a Snake Skin tkanina po bokoch.
DH-Downhill - Najmasívnejšie plášte.Dvojitá kostra,ochrana SnakeBite,stena SnakeSkin 
Dual Compound - Dve rôzne gumené zmesy pre optimálny výkon
DualGuard - 2 vrstvy nylónovej kostry + 2,5mm špeciálnej pružnej gumy
Endurance - Zmes plášťa Marathon pre čo najdlhšiu životnosť
Energizer - Extrémne priľnavá zmes pre E-Biky
Evolution - Najvyšší stupeň kvality materálu.Najnovšie technólogie.
Four season - všestranná gumenná zmes,špeciálne vyrobená do všetkých období roka.
Green Compound - Najtrvalejšia zlúčenina.S polymérmi vyrobenými len z obnoviťeľných a recyklovaných surovín.
GreenGuard - Na rovnakom princípe ako SmartGuard,ale len 3mm hrubá.Jedna tretina vysoko elastického kaučuku vyrobená z recyklovaných latexových produktov
K-Guard - Schwalbe najnižší štandard pre ochranné pásy.Pás je z prírodného kaučuku zosilneného kevlarovými vláknami.
Limited Slip technology(L.S.T) - Okraj plášťa je potiahnutý gumenou zmesou,ktorá znižuje riziko skĺznutia plášťa okolo ráfiku
LiteSkin - Plášte majú ľahké a stenčené bočné steny
MicroSkin - Nový patentovaný dizajn,ktorý robí bezdušové plášte veľmi ľahkými a pripravenými na vysoké natlakovanie
One Star Triple Compound - Špeciálne vyvinutá zmes pre plášte Schwalbe One.Úplne nový polymérový   základ umožňuje výrazné zníženie valivého odporu a ochranu proti preseknutiu.
PACE STAR - Extrémne rýchla XC zmes.Ľahko sa odvalujúci základ.Rýchly stred.Priľnavé kraje.
Performance - Vynikajúca kvalita pre časté používanie.
PunctureGuard - Rovnaká úroveň ochrany ako GreenGuard,ale nie je taká vysoko elastická
RaceGuard - 2 vrstvy križujúcich sa nylónových vlakien
SG-Supergravity - Štvorvrstvová kostra robí steny plášťa stabilnými a bezpečnými. Plocha plášťa zostáva vďaka dvojitej vrstve extrémne pružná a skvelo zaberá. Ochrana SnakeSkin po celom obvode plášťa poskytuje vynikajúcu ochranu proti prerazeniu.Všetky plášte sú Tubeless  easy.
Silica - Špeciálna plniaca zmes v gumenej zmesi,ktorá pozitívne ovplyvňuje valivý odpor a grip na mokrom povrchu
SmartGuard - Najefektívnejšia ochranná vrstva proti prepichnutiu pre cyklo plášte.Výrazna 5mm hrubá pružná vrstva zo špeciálneho kaučuku ponúka odolnú ochranu.Funguje na princípe toho,že ostré predmety nepreniknú behúňom.
Smart-DualGuard - Patentovaná ochranná vrstva SmartGuard je navyše podporovaná dvoma vrstvami tkaniny Race Guard
Snake Skin - Ľahká a pružná kostra robí plášť veľmi  odolným voči odretiu
Super Race Construction - Vrcholová pretekarska konštrukcia pre jazdcov XC - keď je rýchlosť dôležitá.Neprekonateľná kontrola a nízky valivý odpor.Extrémna pružnosť absorbuje hrbole,odľahčuje jazdca a zaisťuje trakciu.
Super Ground Construction - Osvedčená konštrukcia SnakeSkin sa ešte zlepšila-ľahká a flexibilná textilná vrstva robí pneumatiku odolnou voči prerazeniu a to na bočniciach aj pod behúňom.Nízka hmotnosť s dobrou ochranou proti prepichnutiu.
Super Trail Construction - Najuniverzálnejšia konštrukcia navrhnutá pre jazdu na všetkých trasách.Spoľahlivá ochrana proti prepichnutiu spárovaná s vysokou bočnou stabilitou pri nízkych tlakoch vzduchu.Extra zosilnené bočné steny chránia pred prepichnutím a tlmia nárazy.
Super Gravity Construction - Perfektné odpruženie s vysokou stabilitou a robustnosťou.Zvýšená ochrana proti prepichnutiu oproti Super Trail.Pre každého kto kladie veľký dôraz na výkon v downhille.
Super Downhill Construction - Nekompromisná stabilita pre DH racing na hranici limitu.Super Downhill je určený pre športovcov ktorí požadujú maximálnu kontrolu,maximálnu stabilitu a impozantnú ochranu proti prepichnutiu.
TRAIL STAR - Zmes pre enduro a freeride.Ľahko sa odvalujúci základ,Priľnavý stred.Extra priľnavé okraje.
Tubeless - Bicyklová duša nie je potrebná.Plášť a ráfik sú navrhnuté tak,že sú utesnené priamo jeden o druhý.
Tubeless Easy - Špeciálna verzia TLR plášťa.Tu je konverzia výrazne jednoduchšia.
Tubeless Ready - Tieto plášte môžu byť konvertované na bezdušové použitím tesniacej tekutiny
Tubular - Duša je skrytá priamo do plášťa.Plášť je potom nalepený na špeciálny typ ráfiku.
Twin Skin - Dodatočné pogumovanie kostry na bočnej stene chráni proti preseknutiu
V-Guard - High tech tkanina je vysoko odolná voči prerazeniu a umožňuje i u extrémne ľahkých plášťov zaručiť vysokú mieru ochrany
VERT STAR - Zmes pre downhill.Ľahko sa odvalujúci základ.Super mäkký stred.Extra mäkké okraje.
Winter - Špeciálna zmes pre plášte s hrotmi

Z čoho je pneumatika vyrobená?

Kostra je najdôležitejšou časťou pneumatiky.Jedná sa o celú vnútornú stranu pneumatiky.
Behúň pneumatiky je časť,ktora sa dotýka vozovky.
Pätka je zosilnená časť plášťa dosadajúca na ráfik.


Všeobecne platí, že jadro pätky pneumatiky je vyrobené z oceľového drôtu. V skladacích pneumatikách je oceľový drôt  nahradený obručou z kevlarového vlákna. Výhodou je, že sa pneumatika dá zložiť a v závislosti na jej veľkosti môže byť hmotnosť znížená o 50 až 90 g.
Všetky textílie Schwalbe sú vyrobené z nylonu. Hustota textílie je vyjadrená v TPI (počet vlákien na palec). Rozsah využívaný pre pneumatiky Schwalbe je 50,67,107 a 127 TPI.
Všeobecne platí,že pneumatiky s hustejšou tkaninou sú viac odolné proti prerazeniu a lepšie sa odvalujú. Napriek tomu ultra jemná 127 TPI kostra je náchylnejšia,pretože jednotlivé vlákna sú veľmi jemné. Najlepší kompromis pre nízku hmotnosť a odolnosť sa pohybuje okolo 50 až 67 TPI.
Kaučuková zmes podľa pneumatiky sa skladá z niekoľkých komponentov:
Prírodný a syntetický kaučuk
Plnivá, napr. sadze, krieda, oxid kremičitý
Zmäkčovadlá, napr. oleje a tuky
Anti-aging látky (aromatické amíny)
Vulkanizačné pomôcky, napr. síra
Urýchľovače vulkanizácie; napr. oxid zinočnatý
Pigmenty a farbivá
V závislosti na zlúčenine,kompozícia je zhruba 40 - 60% gumy,15 - 30% plniva,ostatným súčastiam pripadá zvyšok.


Takmer všetky pneumatiky Schwalbe majú ochranu proti prepichnutiu.Dokonca aj štandardné pneumatiky sú vybavené účinnou ochranou proti prepichnutiu z prírodného kaučuku.
MARATHON-pneumatiky s osvedčenou kombináciou prírodného kaučuku a kevlarových vlákien v Kevlar®-MB-Belt zaisťuje pozoruhodne vysokú ochranu prepichnutia. Navyše najvyššie rady pneumatík majú veľmi účinné systémy ochrany proti prepichnutiu ktoré sú špeciálne prispôsobené konkrétnym požiadavkám, napríklad Double-Defense® alebo SmartGuard®.


Aký je správny tlak v pneumatike?

Je nemožné dať všeobecné odporúčanie týkajúce sa nahustenia pre konkrétny bicykel alebo konkrétne pneumatiky. Tlak závisí hlavne na zaťažení pôsobiaceho na pneumatiky. Táto hmotnosť je ovplyvnená predovšetkým hmotnosťou jazdca a batožinou. Na rozdiel od auta, hmotnosť bicykla je len malá časť z celkovej hmotnosti. Ďalej je tu veľká rozmanitosť individuálnych preferencií vzhľadom na nízky valivý odpor a komfort odpruženia.

Povolený rozsah tlaku je označený na bočnici pneumatiky. Čím vyšší je tlak, tým nižší je odpor valivého trenia, opotrebenie pneumatík a tým menšia pravdepodobnosť defektu. Čím nižší je tlak,tým vyšší je komfort ktorý pneumatiky poskytujú.

Odporúčania sú pre "priemerného" jazdca s hmotnosťou približne 75 kg.

V prípade, že jazdec je ťažší,alebo nesie batožinu, je potrebné použiť vyšší tlak v pneumatike. Pre každý ďalší kilogram,ktorý musí pneumatika niesť, je potrebné zvýšiť tlak o cca 1%. Odporúča sa, že vyššie tlaky sú používané na pneumatikách veľmi malého priemeru.

Skutočný tlak v pneumatikách by nemal byť nikdy vyšší alebo nižší ako maximálna a minimálna hodnota tlakov vyznačených na bočnici pneumatiky.
 

Šírka pneumatík Odporúčaný tlak v pneumatikách
20mm 9,0 bar 130 PSI
23mm 8,0 bar 115 PSI
25mm 7,0 bar 100 PSI
28mm 6,0 bar 85 PSI
30mm 5,5 bar 80 PSI
32mm 5,0 bar 70 PSI
35mm 4,5 bar 65 PSI
37mm 4,5 bar 65 PSI
40mm 4,0 bar 55 PSI
42mm 4,0 bar 55 PSI
44mm 3,5 bar 50 PSI
47mm 3,5 bar 50 PSI
50mm 3,0 bar 45 PSI
54mm 2,5 bar 35 PSI
57mm 2,2 bar 32 PSI
60mm 2,0 bar 30 PSI

Kilometrový výkon pneumatik
Kilometrový výkon pneumatík je ovplyvňovaný hlavne tlakom v pneumatikách,zaťažením,povrchom vozovky,teplotou a jazdcom.
Ako všeobecné vodítko môžte očakávať kilometrový výkon pneumatík od 2000 do 5000 km so štandardnými pneumatikami SCHWALBE.
Pneumatiky rodiny MARATHON zvyčajne vydržia od 6000 do 12 000 km.Marathon Racer a Marathon Supreme o niečo menej od 5000 do 9000 km.Marathon Plus sú pneumatiky s extrémne vysokým kilometrovým výkonom od 8000 do 15 000 km.
Pretekárske pneumatiky Durano a Ultremo od 3000 do 7000 km.
Pri MTB pneumatikách je ťažké uviesť počet najazdených kilometrov,pretože štýl jazdy má dominantný vplyv na ich výdrž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
all